Сонирхолтой

Хүн бүрийн мэдэх хэрэгтэй хоолны тухай 12 баримт

0

Бид шошгыг нь анхааралтай уншдаг болохоор юу иддэгээ бүгдийг нь, бараг бүх зүйлийг мэддэг юм шиг санагддаг. Гэхдээ бид үүнийг баттай мэддэг гэж та бодож байна уу? Уламжлалт хоолны талаархи үзэл бодлоо өөрчлөхөд хүргэх сонирхолтой баримтуудын жагсаалтыг танд хүргэж байна.

12. Ихэнх оронд GMO ургамал тариалахыг зөвшөөрдөг.

Ихэнх улс оронд генетикийн хувьд өөрчлөгдсөн ургацыг ямар ч хязгаарлалтгүйгээр тариалах боломжтой байдаг, учир нь ийм ургац байгалийн ургацаас илүү бага зардалтайгаар тариалдаг. Хамгийн өргөн тархсан GMО бол шар буурцаг, эрдэнэ шиш, хөвөн, рапс, чихрийн манжин юм.

11. Жинхэнэ цагаан цуу хэзээ ч хямд байдаггүй.

Уламжлалт цагаан цууг шинэхэн хураасан цагаан усан үзмийн жүүсээс гаргаж аваад баяжуулж, дор хаяж 3 жил (хамгийн сайн төрөл – 100 жил хүртэл) удаан исгэдэг. Мэдээжийн хэрэг үйлдвэрлэлийн ийм төвөгтэй үйл явц үнэд нөлөөлдөг. Тийм ч учраас цагаан цууг нэг шилээр хямдахнаар худалдаж авахдаа энэ нь оригналаас хол байгаа гэдэгт итгэлтэй байж болно.

10. Азын жигнэмэг Хятадаас үүсээгүй.

Эдгээр өхөөрдөм жигнэмэгийг Хятадын хоолны нэг хэсэг гэж үздэг уламжлалтай. Гэхдээ энэ бол домог. Та тэдгээрийг Хятадаас бараг олохгүй. Бодит байдал дээр азын жигнэмэгийг Сан Францискод (тэр байтугай Хятад биш) Америкчууд зохион бүтээжээ.

9. Хуурамч васаби

Жинхэнэ вассаби нь зөвхөн Японд байдаг бөгөөд үүнийг тодорхой нөхцөлд тариалдаг: 10-17 ° C температурт урсгал усанд. Васаби үндэс 3-4 жилийн хугацаанд боловсорч, 1 фунт нь 100 доллараас дээш үнэтэй байдаг. Тийм ч учраас бид ихэвчлэн тунхууны, гич, цардуул, ногоон өнгийн будгаас бүрдсэн дууриамал васаби хэрэглэдэг.

8. Бид шавьж иддэг, тэр ч байтугай үүнийг мэддэггүй.

E120 гэж нэрлэгддэг хүнсний пигмент карминыг хүнсний бүтээгдэхүүнд улаан өнгө нэмэхэд ашигладаг. Гэхдээ карминыг шавьжнаас гаргаж авдаг гэдгийг зарим хүн мэддэггүй, тухайлбал, кочини гэх мэт зарим шавьжаар үүсгэдэг.

7. Кетчупийг улаан лоольгүйгээр үйлдвэрлэх боломжтой.

Улаан лооль нь үнэтэй байдаг учир алим, өөр өтгөрүүлэгч, өнгө оруулагч, бусад нэмэлт гэх мэт хямд үнэтэй найрлагаар ихэвчлэн солигддог. Хуурамч кетчупийг ялгахын тулд эхлээд түүний өнгийг хараарай – энэ нь улаан эсвэл бараан улаан байх ёстой. Тогтвортой байдлын хувьд жинхэнэ кетчуп нь хэтэрхий устай байх ёсгүй.

6. Нимгэн жигнэмэг яагаад нүхтэй байдаг вэ?

Жигнэмэгний нүх нь гоёл чимэглэлийн мэдрэмж биш юм. Тэд амттан зөв жигнэгдсэнийг баталгаажуулдаг. Энэ нүх байхгүй бол жигнэмэг тийм нимгэн, шаржигнахгүй байх байсан. Дашрамд хэлэхэд АНУ-д үйлдвэрлэсэн анхны жигнэмэг нь гараар хийсэн нүхтэй байжээ. Тэдний тоо 13 байсан нь тухайн үеийн муж улсын тоотой тохирч байв.

5. Рапс ба рапсын тос нь ижил бүтээгдэхүүн юм.

‘Канола’ гэсэн нэр нь үнэндээ Канадын тос, Бага хүчил гэсэн үг юм. Энэ нь ердийн рапсын тосноос зөвхөн эруксины хүчил багассан хэмжээгээр (2% хүртэл) ялгаатай бөгөөд энэ нь зөвхөн амтанд сөргөөр нөлөөлдөг төдийгүй зүрхэнд хортой нөлөө үзүүлдэг.

4. Савалгаа дээр үзүүлсэн илчлэгийн тоо буруу байж болно.

Асуудал нь калори хэмжих систем аль хэдийн хуучирсан явдал юм. Жишээлбэл, хоол тэжээлийн төрөл, эсвэл хэрэглэж буй хүнээс хамаарч шингээлт хэрхэн өөрчлөгдөж байгааг тооцоогүй болно. Саяхан эрдэмтэд бүхэл бүйлс анх бодож байснаас 20 орчим хувь бага калори илчлэг агуулдаг болохыг тогтоожээ.

3. Зарим хоол хүнс үүрд алга болдог.

Харамсалтай нь дэлхийн дулаарал болон бусад сөрөг хүчин зүйлийн нөлөөгөөр зарим хоол хүнс устах дөхжээ. Үүнд:

  • Зарим төрлийн алим.
  • Тариалалт нь ашиггүй тул авокадо. Энэхүү жимснээс 1 фунт хураахын тулд 130 галлон ус шаардагдана.
  • Мөөгөнцрийн өвчний тархалтад гадил жимс өртөж, ургамал хурдан үхэж эхлэв.
  • Зөгийн бал. Сүүлийн жилүүдэд зөгий колоничлолын тоо мэдэгдэхүйц буурсан. Үүний шалтгаан нь Азиас (30 жилийн өмнө нэвтрүүлсэн) хачиг, пестицид, зөгийн тэжээлийн зохисгүй хооллолт юм.
  • Шоколад. Эрдэмтдийн үзэж байгаагаар сүүлийн хэдэн арван жилд какаоны шошны чанар эрс муудсан тул ургац хоёр дахин буурчээ.

2. Мармелад нь автомашины давирхайтай ижил давирхай агуулдаг.

Желатин, будагч бодис болон бусад орц найрлагаас гадна мармелад нь карнауба давирхай агуулдаг бөгөөд энэ нь далдуу модны навчнаас үүдэлтэй юм. Үүнтэй ижил давирхайг автомашин, тавилга хийхэд ашигладаг бөгөөд гоо сайхны салбарт ч ашигладаг.

1. Бройлер тахиа хамаагүй том болжээ.

Сүүлийн 60 жилийн хугацаанд тахиа, ялангуяа цээж, хөл нь маш том болжээ. Гормон ба стероидууд эдгээр өөрчлөлтөнд нөлөөлдөг. Гэсэн хэдий ч тариаланчид тахианы өсөлтийг хориотой эмээс бус орчин үеийн үржлийн ажил сайжирч амьдрах нөхцөл, малын эмчийн байнгын хяналтаас үүдэлтэй гэж үзэж байна.

bright.mn™

Нүдээ хамгаалах, арчилах үнэт зөвлөгөө ба дасгалууд

Previous article

Жин хасахад туслах амьдралын таван өөрчлөлт

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Таны и-мэйл хаягийг нийтлэхгүй. Шаардлагатай талбаруудыг *-р тэмдэглэсэн